Slovakya Vizesi

Slovakya vize istiyor mu? Sorusu özellikle Slovakya seyahati gerçekleştirecek olan vatandaşların en çok merak ettiği konular içerisinde yer almaktadır.
İlk olarak ülkenin genel durumu hakkında bilgi vermemiz ve daha sonra Slovakya seyahati için nasıl bir vize başvurusu yapılması veya vize alınıp alınmaması gerektiği hususundaki bilgileri sizlerle paylaşacağız.
1989 yılına kadar günümüzdeki Çek Cumhuriyeti ile Slovakya, Çekoslovakya olarak 2 ülkenin birleşiminden oluşmaktaydı. Ancak 1989 yılında 2 ülkenin de bağımsızlık kazanması ile günümüzde Slovakya ve Çek Cumhuriyeti olarak 2 ülke var olmaya devam etmektedir.
Bu kapsamda kişilerin Slovakya seyahati gerçekleştirebilmeleri için bağımsız ülke olan Slovakya’ya vize almaları gerekmektedir.
Ancak Slovakya vizesi için bazı muafiyet hakları bulunmakta olup ülkenin 2007 yılında schengen anlaşmasına dahil olması nedeniyle kısa süreli seyahatler Slovakya schengen vizesi olarak kişilere sağlanmaya başlamıştır.
Bu nedenle tüm schengen vizelerinde olduğu gibi bu vize için de gri pasaport, yeşil pasaport ve siyah pasaport sahibi vatandaşlar muafiyet hakkına sahip olmaktadırlar. Ülkemizin schengen anlaşması içerisinde yer almamasına rağmen bu anlaşma kapsamında yer alan ülkelere bordo pasaport sahibi olan vatandaşlar dışında diğer pasaport grubuna sahip olan vatandaşlar vizesiz olarak seyahat edebilmektedirler.
2004 yılında nato ve avrupa birliği üyelerine de dahil olmuş olan uzun süreli Slovakya seyahati için ise tüm vatandaşların mutlaka vize alması gerekmektedir.
Bu süreçte Slovakya vize başvurusu gerçekleştirecek olan kişilere vize fırsatı danışmanlık firması olarak deneyimli vize temsilcilerimizle destek sağlamaktayız.
Vize başvuru sürecinde işlemlerin doğru yürütülmesi ve prosedürlerin eksiksiz olarak yerine getirilmesi oldukça önemli olduğundan ilk defa Slovakya vizesi için başvuru yapacak olan kişilerin deneyimli vize temsilcilerimizden hizmet almaları önerilmektedir.
Slovakya vizesi nasıl alınır?
Slovakya vizesi nasıl alınır? Sorusu vize temsilcilerimizin vermiş oldukları hizmetin kapsamını oluşturmaktadır. İlk olarak Slovakya seyahati için vize başvurusu yapacak olan kişilerin hangi amaçla ülkeye seyahat edeceklerini belirlemeleri ve daha sonra vize kategorisi üzerinden işlemlerini yürütmeleri gerekmektedir.
Örneğin ülkeye turistik amaçla seyahat edecek olan kişilerin Slovakya turist vizesi alması gerekmektedir. Bu kapsamda turist vizesi için başvuru yapacak olan kişilerin konsolosluk tarafından yetki verilmiş olan vize başvuru merkezleri üzerinden işlemlerini başlatmaları, Slovakya turist vizesi için belirlenmiş olan harç ücretini yatırmaları ve Slovakya turist vizesi için konsolosluğun talep etmiş olduğu belgeleri teslim etmeleri gerekmektedir.
Bu kapsamda kategorilerin doğru belirlenmesi başvuru işlemlerinin doğru yürütülmesine yardımcı olmakta ve vize başvurularının olumlu şekilde değerlendirilmesine katkı sağlamaktadır. Yanlış vize kategorisi üzerinden yapılan başvurular seyahat amacına uygun olarak görülmediği takdirde konsolosluk vize başvurularını değerlendirirken bu başvurulara vize reddet vermektedir.
Daha sonra kişilerin başvuru formu doldurmaları ve randevu oluşturarak evraklarını eksiksiz olarak teslim etmeleri de başvuru süreci içerisinde yer almaktadır.
Bu süreçte bizler seyahat amacınıza uygun vize kategorilerini belirleyerek başvuru formu doldurma, evrak beyanında bulunma ve biyometrik veri kaydı oluşturma gibi tüm işlemlerinizi sizler adına yürütmekteyiz.
Slovakya Konsolosluğu’nun resmî web sitesinde yer alan online vize başvuru formunun eksiksiz olarak online ortamda doldurulması ve daha sonra çıktısının alınarak ıslak imzayla imzalanıp teslim edilecek evraklarla birlikte teslim edilmesi gerekmektedir.
Bu form içerisinde belirtilen beyanların daha sonra teslim edilecek evraklarla tutarlılık sağlaması da başvuruların değerlendirilmesi hususunda oldukça önemli bir yere sahiptir.
Başvuru formu içerisinde yer alan kısımlarda kişilerden kişisel bilgilere, seyahat amaçları, ne kadar süreyle ülkede kalacakları ve maddi durumlarını belirtmeleri gerekmektedir
Slovakya Vize Başvurusu
Slovakya vize başvurusu sırasında kişilerin kısa süreli seyahatleri için konsolosluk tarafından yetki verilmiş olan vize başvuru merkezleri üzerinden işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekirken 90 gün ve üstü süreyle yani uzun süreli seyahatleri için başvurularını bizzat büyükelçilik veya konsolosluk üzerinden gerçekleştirmeleri gerekmektedir.
Uzun süreli seyahatlerin başvuru merkezi olan ve aynı zamanda yapılan başvuruların değerlendirilmesi hususundaki yetkili merciler olan Slovakya’nın Türkiye dış temsilcileri Ankara Slovakya büyükelçiliği ve İstanbul Slovakya başkonsolosluğu olmaktadır.
Slovakya Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Slovakya seyahati kapsamında özellikle planlanan seyahat üzerinden başvuru işlemleri gerçekleştirildiği için kişilerin bu süreçte hem maddi olarak hem de seyahat kapsamında mağduriyet yaşamaması için mutlaka Slovakya vizesi kaç günde çıkar? Sorusunun cevabını öğrenmeleri gerekmektedir.
Bu alanda profesyonel vize temsilcilerimizin müşterilerimize belirtmiş olduğu bilgiler içerisinde yer alan bu soru özellikle çeşitli durumlara göre değişiklik gösterebildiği için kişilerin ortalama süreden önce başvurularını gerçekleştirmeleri önerilmektedir.
Slovakya vizesi için yapılan başvurular genellikle konsolosluk tarafından 7 iş günü içerisinde sonuçlansa da bazen başvuru sürecinin resmî tatillere denk gelmesi, diplomatik ilişkilerde sorun yaşanması veya konsolosluklar da yoğunluk meydana gelmesi gibi durumlar süreci 14 iş gününe kadar uzayabilmektedir.
Bu kapsamda başvuru başlangıç tarihi mutlaka planlanan seyahat tarihinden en geç bir ay öncesi için planlanmalıdır.
Slovakya Vize Randevusu
Slovakya vize randevusu başvuru aşamasının son adımını oluşturmakta olup bu randevu içerisinde Slovakya tarafından talep edilen biyometrik veri beyanında bulunmakta aynı zamanda evrak teslimi yapılmaktadır.
Kişilerin randevu oluşturmak için başvuru yaptıkları kurumlara tercih etmeleri gerekmektedir. Yani uzun süreli seyahatler için gerçekleştirilen başvurular konsolosluğa gerçekleştirildiği için randevular da konsolosluk üzerinden alınmaktadır.
Ancak kısa süreli seyahatler vize başvuru merkezleri üzerinden gerçekleştirildiği için randevularda vize başvuru merkezleri üzerinden alınmaktadır.
Konsolosluk üzerinden randevu alacak kişilerin Slovakya konsolosluğu resmî web sitesi üzerinden randevularını online olarak oluşturmaları mümkün olup tarafımızdan alacakları randevular kapsamında bizlerle online ortamdan veya telefon üzerinden iletişime geçmeleri gerekmektedir.
Slovakya schengen vizesi için başvuru yapmış olan kişilerin 5 yıllık süre kapsamında daha önce herhangi bir ülkeye ait schengen vizesi sahibi olması halinde yeniden biyometrik veri beyanında bulunmasına gerek yoktur.
Ancak 5 yıllık sürecin tamamlanmış olması veya ilk defa herhangi bir ülkeye ait schengen vizesi için başvuru yapılmış olması halinde mutlaka Slovakya vize randevusu oluşturulmalıdır.
Slovakya Vize Ücretleri
Slovakya vize ücretleri kapsamında yer alan ücretler konsolosluk tarafından talep edilen harç ücretleri ile birlikte başvuru ücreti randevu ücreti, danışmanlık hizmeti ücreti veya evraklara göre talep edilen çeşitli ücretleri kapsamaktadır.
Özellikle konsolosluk tarafından belirlenen harç ücretleri her yıl yeniden belirlenmekte olup dönemsel olarak kur farkına bağlı değişiklikler görülmektedir. Bu sebeple Slovakya vize ücreti ödemesi yapılmadan önce müşterilerimizin mutlaka vize temsilcilerimiz ile görüşme sağlaması ve öğrenmiş oldukları net ücret bilgisi üzerinden ödeme yapması gerekmektedir.
Slovakya konsolosluğu tarafından vize türlerine göre belirlenmiş olan 2023 güncel harç ücreti bilgisi şöyledir;
- Slovakya Turistik Vize İçin 60 Euro,
- Slovakya Öğrenci Vizesi 100 Euro
- Slovakya Ticari Güzel 100 Euro
- Slovakya Eğitim Vizesi İçin 35 Euro
- Slovakya Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi 100 Euro
- Slovakya Kültür, Sportif ve Konferans Vizesi 100 Euro
- Slovakya İş veya Çalışma Vizesi İçin 99 Euro,
Görüldüğü üzere kategorilere göre harç ücretleri de değişiklik göstermektedir. Bu süreçte kişilerin başvuru yaptıkları kategori üzerinden harç ücreti yapması vize başvurularının olumlu şekilde değerlendirilmesi için önemlidir.